balk4

Navigeer door ons archief door gebruik te maken van de archiefknop (bovenaan links), gebruik de filter om snel een productie op te zoeken.

De Zelfmoordenaar

1995 04

regie: Mark Willems
auteur: Nikolaj Erdman


Het oorspronkelijke stuk werd door Nikolaj Erdman geschreven in 1928 en werd begin de jaren 30 in drie Moskouse theaters op het repertoire genomen. Tot een publieke voorstelling is het echter nooit gekomen. De creatie van deze “oproep ten gunste van de kleine man” waar het stuk voor staat, werd door het Stalinistische bewind telkens verboden en leidde zelfs tot de artistieke ondergang van de auteur en het ellendige levenseinde van de grote regisseur Meyerhold.

Het stuk toont een Sovjet-burger die besloten heeft er een eind aan te maken. Hij veroorzaakt heel wat kommotie onder de kleinburgerij. Men onderneemt pelgrimages om hem te zien en men smeekt hem zijn zelfmoord te gebruiken als een daad tegen het regime.

Gezien de originele versie van het stuk bol staat van de historische en literaire verwijzingen en toespelingen op het regime van die tijd, werd geopteerd voor een bewerking door Lodewijk de Boer en Ruud Engelander uit 1982, gemaakt in opdracht van toneelgroep Baal uit Amsterdam.

Hierdoor werd het stuk ontdaan van elke anekdotiek en op een niveau getild dat voor onze Westerse ingesteldheid een fameus surplus meekrijgt: de tragi- komische lotgevallen van de kleine man die zo graag gelukkig wil zijn en hunkert naar een minimum aan levenskwaliteit en zelfrespect.

Kortom: een grote kaleidoskoop van mensen in de essentie én de leugen van hun bestaan! Een essentieel en existentieel stuk over “streven” en “sterven”, “levensdrift” en “doodsangst” , “levenangst” en “doodsdrift”. Dit alles onder de vlag van de bevrijdende lach...


met: Willem Baert, Wouter Denuwelaere, Johan Desramaults, Jacqueline Deweerdt, Katrien Deweerdt, Paul Deweerdt, Kurt Engelbert, Piet Lesage, Liliane Malfait, Sofie Pattyn, Christine Poissonnier, Katrien Vanderstichele, Kris Vanderstichele. Jan Vanhaute, Gerda Waterbley en Thijs Deweerdt.
En verder: Jan Desmet, Siska Desmet, Ruth Louagie en Chris Snick