balk4

Navigeer door ons archief door gebruik te maken van de archiefknop (bovenaan links), gebruik de filter om snel een productie op te zoeken.

Het geheugen van water

2005 12

regie: Piet Lesage
auteur: Shelagh Stephenson


Drie zusters op de vooravond van de begrafenis van hun moeder. Ieder van hen met haar eigen trekjes tegelijk komisch en reëel en eigen herinneringen. Herinneringen aan het zuster-zijn: de meest gekke en de meest dramatische. Daartussen wordt op een heerlijke, soms ontroerende, soms komische wijze hun liefdesleven uit de doeken gedaan. Hun moeder is wel dood, maar haar geest is er nog om de herinneringen te maken. Wat doe je als je vriend een erectie heeft en alleen het bed van de overleden moeder is ter beschikking? Wat doe je als je eierstokken de samba beginnen te dansen telkens als je verliefd bent? Wat doe je als je man, met wie je jarenlang samen een zaak in natuurlijke voedingssupplementen hebt gerund, plots zegt dat hij met een café wil beginnen? Wat doe je als de begrafenisondernemer afbelt, omdat hij geen personeel ter beschikking heeft om de doodskist te dragen?

Centraal thema in ‘Het geheugen van water’ is de kwetsbaarheid die kan ontstaan door vertekende jeugdherinneringen. De slaapkamer van moeder roept die herinneringen op en versterkt ze. Voor de drie zussen, die emotioneel uit de bocht dreigen te gaan, zijn het beladen herinneringen en oud zeer.

Met veel venijn en scherpe tongen komen zij tot wederzijdse bekentenissen. Onder invloed van drank en drugs hebben zij de neiging de anderen, inclusief hun overleden moeder, verantwoordelijk te stellen voor hun verleden en hun huidige ongeluk en onvermogen tot het onderhouden van relaties. Heden en verleden grijpen in elkaar. Hilarische scènes en beklemmende kilte wisselen elkaar af. Zwarte komedie, wrang en ontroerend tegelijkertijd.


met: Willem Baert, Kristin De Meyere, Greet, Katrien en Kris Vanderstichele en Pascal Vaneygen.