balk4

Navigeer door ons archief door gebruik te maken van de archiefknop (bovenaan links), gebruik de filter om snel een productie op te zoeken.

De vossenjacht

2012 12

Regie: Piet Lesage
Auteur: Hugo Claus
Speeldata: 1-4-7-8-9 dec 2012
Foto's: Filip Lanszweert


De vrek die andere vrekken de loef wil afsteken. Het is een oeroud thema, dat in De Vossenjacht op meesterlijke wijze is uitgewerkt. Hugo Claus inspireerde zich hiervoor op ‘Volpone’ van Ben Jonson, die het schreef in 1605. Claus gaf zijn stuk de titel ‘De Vossenjacht’. Deze groteske komedie speelt zich af in het Venetië van de zeventiende eeuw, alhoewel de inhoud van alle tijden is.

De rijke Turk Volpone doet zich doodziek voor en probeert zo één en ander te verwerven van de erfenisjagers Corvino (de kraai), Corbaccio (de raaf) en Voltore (de gier). Zijn flegmatische knecht Mosca, een meester in het bouwen van listen, helpt hem daarbij.

De geniale intrige is geweven rond het testament; daarin is de naam van de erfgenaam nog niet ingevuld. Dit leidt tot een eindeloze reeks komische situaties waarbij Volpone kunstwerken, erfenissen en zelfs de beeldschone vrouw Celia binnenhaalt.

Tussendoor heeft Mosca zo zijn eigen agenda waardoor hij het spel naar zijn hand probeert te zetten, al lukt dat niet helemaal, met alle gevolgen van dien.

De Vossenjacht is een satirisch stuk dat niet alleen de hebzucht laat zien van door geld en macht geobsedeerde mensen. Ook decadentie, schijnheiligheid en meer lage kwaliteiten van de mensheid komen aan bod. Fatsoen is niet terug te vinden in de zoektocht naar geld en rijkdom. Hoe moet zoiets aflopen?


met: Willem Baert, Guy Carbonez, Filip Deheegher, Kristin De Meyere, Katrien Deweerdt, Siska Desmet, Kurt Engelbert, Jade Goossens, Erwin Ruyssen, Wouter Sinaeve, Greet, Katrien en Kris Vanderstichele