balk4

Navigeer door ons archief door gebruik te maken van de archiefknop (bovenaan links), gebruik de filter om snel een productie op te zoeken.

Eric Meirhaeghe

Het was ergens in de jaren '80 toen de kriebel toesloeg. Eerst als acteur bij STAM (Oudenaarde) en in een aantal openluchtspektakels op de site van Ename. Even later bij een toevallige kennismaking met "Momo en de Tijdspaarders" (Michael Ende) en een niet te stuiten drang om dit verhaal in een muzikale vorm te gieten. Een heel dorp werd opgetrommeld en werd ingezrt op of achter de scène. Wie niet meewerkte, die kwam kijken. En natuurlijk had het stuk succes... en meer moest dat niet zijn... om een volgende stuk aan te pakken. En voor dat we het wisten hadden we met een aantal geestesgenoten Theater De Tunnel opgericht, rektruteerden en speelden we in Oost- en West-Vlaanderen, en waren onder andere "Il Campielo" (Goldoni), "Les Mouches" (Sartre), "Lucifer" (Vondel), "Who's afraid of Virginia Woolf" (Albee), "Volksvernietiging" (Schwab), ons gepasseerd en hadden we tussendoor Het Landjuweel met "Verhalen uit het Weense Woud" (von Horvath) op onze naam geschreven.

En links en rechts werd er al eens aan mijn mouw getrokken “om een regietje te komen doen". "Engelen" (Damen) bijvoorbeeld, of "De Revisor" (Gogol), of "The importance of being Earnest" (Wilde), "Mamma Medea" (Lannoye), "Kat op een heet zinken dak" (Miller), "Martino" (Sierens), "Hedda Gabler" (Ibsen), "Salome" (Wilde) ... Kortrijk, Aalst, Brielen, Geraardsbergen, Roeselare, Zulte, Zwevegem, Liedekerke, Waregem, Gent, Brugge, Zottegem, Izegem, Sint-Niklaas, Brakel, Oostduinkerke...
Ook hier: voor ik het wist, was ik al bij tientallen groepen in Vlaanderen gepasseerd, had ik droomstukken mogen helpen realiseren, was mijn kennissenkring met honderden mensen uitgegroeid en was ik bevoorrecht om tientallen sappige dialecten te mogen smaken.

Veel doen, veel laten doen, veel kunnen doen, veel mogen doen, graag doen, goed doen, verkeerd doen, doen denken, doen zweten, doen lachen, doen huilen, doen ergeren, doen genieten, doen alsof, nogmaals verkeerd doen, belachelijk doen, serieus doen, moeite doen, onhebbelijk doen, mijn goesting doen, en nogmaals verkeerd doen, opnieuw doen, een ander zijn goesting doen, beter doen, slechter doen, nog veel meer willen doen, toch beter wat kalmer aan doen... doen... doen... doen... Drijven op wolken van gelukzaligheid als het lukt, duizend doden sterven in het andere geval.
Dat en nog veel meer... Theater!