balk4

Navigeer door ons archief door gebruik te maken van de archiefknop (bovenaan links), gebruik de filter om snel een productie op te zoeken.

De Eetkamer

1997 02

regie: Bart Cafmeyer
auteur: A.R. Gurney Jr.


“The Dining Room” is een bijzonder succesvol toneelstuk van de Amerikaan A.R. Gurney jr. waarin 6 acteurs (2x3 van beider kunne) non-stop niet minder dan 50 verschillende rollen vertolken, variërend van seniele grootmoeder tot rumoerig kind.

Daarbij vinden de vreemdste metamorfoses plaats: zo verandert een acteur van middelbare leeftijd binnen de 5 minuten van kleuter in opa.

Deze 50 personages situeren zich bovendien in 18 verschillende begoede Amerikaanse huisgezinnen met elk hun intriges, vetes en emoties.

Wat al die families gemeen hebben is: een solide eetkamer of dining room met standing. De tafel vormt het centrale punt van het gebeuren.

“De eetkamer” is een caleidoscopisch portret van de Amerikaanse betere klasse met zin voor tradities en mooie schijn.

De sfeer van het stuk verandert al snel als de acteurs van rol: van zuur naar zoet, van warm nostalgisch naar bijtend satirisch. Nu eens komisch leuk, dan weer tragisch menselijk. Variatie tot en met. Toch speelt alles zich af binnen de klassieke tijdsregel van één etmaal.

Toen het stuk in 1982 te New York in wereldpremière ging, trok het 18 maanden lang volle zalen op Broadway. Sindsdien is het een der meest opgevoerde recente Amerikaanse toneelstukken. “ The Dining Room” werd door de theaterkritiek geroemd om zijn ongewone vorm, zijn spitse dialogen, zijn scherpe humor en zin voor detail.

Enkele persstemmen bij de Londense première (1983) : “Een technisch zeer ingenieus stuk” (The Guardian)

“Het stuk getuigt van een zeldzame elegantie in het modern theater, een elegantie die aan de voorstellingen een onweerstaanbare charme bezorgt” (The Sunday Telegraph).

In Vlaanderen werd dit zeer recent stuk nog niet veel gespeeld in amateurskringen. De ietwat aparte vorm en de kameleonopgave voor de acteurs is daar ongetwijfeld niet vreemd aan.


met: Jacqueline Deweerdt, Katrien Vanderstichele, Kris Vanderstichele, Antoon Cafmeyer, Willem Baert & Kurt Engelbert