balk4

Navigeer door ons archief door gebruik te maken van de archiefknop (bovenaan links), gebruik de filter om snel een productie op te zoeken.

Eer de haan kraait

1998 02

regie: Piet Lesage
Drama van Ivan Bukovcan


Het stuk speelt zich af in het huis van het gezin Paumelle in Parijs, op 12 september 1909.

Het drama “Eer de haan kraait” speelt zich af op een novembernacht tijdens de tweede wereldoorlog in een klein Slowaaks stadje dat door het nazileger bezet is, net na de bloedig onderdrukte opstand van 1944. Omdat een Duits soldaat-op-wacht vermoord werd, geeft de Duitse commandant opdracht om als vergelding tien Slowaakse burgers- die na de avondklok blijkbaar nog op straat waren- als gijzelaar op te pakken en in een kelder op te sluiten. Een Duitse inwoner van het stadje, meneer Fischl, bij wie de commandant inwoont, wordt door de bezetter als bemiddelaar aangeduid.

Het stuk begint op het ogenblik dat – iets na 19 uur- de eerste gijzelaars in de kelder arriveren. Tegen de ochtend (“Eerde haan kraait”) zal er als represaille voor de moord op de Duitse soldaat bloed moeten vloeien. De vraag is alleen van wie.Tussen de tien burgers in de kelder, die elkaar ongeveer allemaal blijken te kennen, ontspint zich al vlug een hele discussie met tal van speculaties over hun lot. In elk geval wordt snel duidelijk dat iedereen zijn eigen huid wil verkopen. De drukkende spanning door de plotse doodsbedreiging en het groot onderling wantrouwen drijven de personages van de ene crisis in de andere. De sociale maskers vallen af en elk menselijk aangezicht gaat verloren: ze verraden op de duur elkaar en zichzelf. Een aangrijpende “huis clos”!


met: Nele Bouve, Kristin De Meyere, Liliane Malfait, Saar Vandenberghe, José Billiau, Johan Desramaults, Brecht Dejonckheere, Hein Lesage, Geert Lesschaeve, Jan Vanhaute en Eric Vanhove