balk4

Navigeer door ons archief door gebruik te maken van de archiefknop (bovenaan links), gebruik de filter om snel een productie op te zoeken.

De Stoel van Stanislavski

1999 02

regie: Mark Willems
auteur: Guido Van Meir


De beruchte avant garde-theaterregisseur Jari Keyzer gaat voor zijn nieuwste productie op zoek naar een acteur of actrice en organiseert daarom een auditie, expliciet voor niet-professioneel gevormde acteurs. Een aantal mensen biedt zich vol verwachting aan. Doorheen een aantal improviseerde- opdrachten leert het publiek hen kennen, maar ook Jari Keyzer zelf.

De verregaande manier waarop deze “theaterpaus” met andere mensen omgaat en de mate waarin mensen zich laten manipuleren, roept vragen op over onze eigen bereidheid om onze persoonlijke grenzen of die van anderen te overschrijden of te respecteren. En als je grenzen overschrijdt, moet je niet schrikken voor wat je ontdekt of ontmoet.

Het stuk is opgebouwd met de nodige humor, maar vooral met suspens en thrillerelementen en een onverwachte ontknoping. Auteur Guido Van Meir noemt “De Stoel van Stanislavski” niet alleen een satire op een bepaald soort modistisch regisseurstheater, maar ook een metafoor over de jeugdwerkloosheid. De relatie tussen “werkgever” en “werklozen” leidt in het stuk tot extreme situaties. Het pure marktmechanisme, de survival of the fittest, krijgt ieder in zijn greep: iedereen bekampt iedereen...

De titel “De stoel van Stanislaviski” verwijst overigens naar een bekende improvisatieoefening van de grote Russische toneelvernieuwer Konstantin Stanislavski (1863- 1938): een speler zet zich op een stoel en de tegenspeler heeft ons de opdracht hem door zijn argumenten, spel en geloofwaardigheid van de stoel te doen opstaan.


met: Nele Bouve, Kristin De Meyere, Katrien Deweerdt, Greet en Katrien Vanderstichele, Willem Baert, Kurt Engelbert en Lieven Merlevede