balk4

Navigeer door ons archief door gebruik te maken van de archiefknop (bovenaan links), gebruik de filter om snel een productie op te zoeken.

Push Up

2008 02

regie: Rik Desmet
auteur: Roland Schimmelpfennig


Push up is een satirische schets, tragikomisch in zijn tekening van personages in een onwerkelijk ogend bedrijf.

Zes ambitieuze werknemers kruisen verbaal de degens. Eén van hen zal de leiding krijgen van een nieuw kantoor in Delhi, een promotie waar ze allen op azen. Elk maakt zich sterk dat hij of zij de geknipte kandidaat is. De zes gaan zo op in hun werk, dat hun persoonlijk leven niet meer dan een ruïne is. Ergens onder het puin ligt het geluk te verkommeren.

Angelika, getrouwd met Kramer, wil verhinderen dat Sabien de job krijgt. Waarom? Omwille van een gebrek aan kwaliteiten? Omdat er andere kandidaten zijn? Of enkel omdat ze een vermoeden heeft? Elk zijn waarheid is het motto van dit subtiele schaakspel.
Angelika: 'Uiteindelijk stond mijn besluit al vast toen ze binnenkwam, ik wou haar alleen nog 's zien...'
Sabien: 'De klok tikt, ik moet opschieten... maar ik sta voor de spiegel in de gang en ik vind mezelf lelijk!'

Robert en Patricia aarzelen tussen seks en liefde, maar de nieuwe reclamespot van Patricia is het onderwerp waarin ze zich vastbijten om hun frustraties uit te vechten.
Patricia: 'We leken zodanig op elkaar - we hoorden gewoon samen. En daarom belde ik hem niet.'
Robert: 'De nieuwe spot speelt in Central Park. De vorige spot speelde in een of ander park, wat is er anders in Central Park?'

Luc en Franky hebben geen doel in het leven. Behalve hun job en hun hometrainer of computer. Beiden zitten in dezelfde afdeling, hetzelfde team, dezelfde ruimte... elk met zijn eigen fixaties.
Luc: 'Maar 'k ben toch goed in form voor mijn leeftijd?'
Franky: 'Ik ben alleen geïnteresseerd in harde stuff.'

En dan zijn er nog Theo en Marijke, de conciërges. Zij bekijken de strijd op de ladder van de hiërarchie van aan de zijlijn en denken er het hunne van. Wat het nut van de nieuwe imagocampagne betreft, bevindt de ene zich in het kamp van de 'believers' en de andere in dat van de 'non-believers'.
Theo: 'Marijke en ik, wij praten dikwijls over wat wij tijdens onze shift op tv zien...'
Marijke: 'Hij pakt haar op en draagt haar over die plas; Ik vind dat romantisch.'

In een reeks spitse en grappige dialogen leren we de ambities en verlangens van dit zestal workaholics kennen. Allen willen ze de top bereiken. Maar ze zijn tegelijk ook op zoek naar liefde. Bij gebrek aan die liefde wille ze genoegen nemen met de macht anderen te kunnen manipuleren.

Maar wat al deze personage samenbrent, is de leegte die ze als 'happy singles' voor en na de kantooruren ervaren.


met: Brecht Dejonckheere, Jan Steen, Ann Van Assche, Greet, Katrien en Kris Vanderstichele, Pascal Vaneygen en Christophe Vanhecke