balk4

Navigeer door ons archief door gebruik te maken van de archiefknop (bovenaan links), gebruik de filter om snel een productie op te zoeken.

Familieportret

2009 02

regie: Eric Meirhaeghe
auteur: Denise Bonal


Met humor en veel respect dompelt het stuk ons onder in de kleine en grote miseries van een arme, kleinburgerlijke familie waarin niets is zoals het zou moeten zijn. Het krampachtige gevecht van deze mensen om te overleven in een wereld waar iedereen het blijkbaar beter heeft dan zij. Er is bij iedereen een hoek af en anders zijn er op z'n minst kosten aan.

Moeder Louise is gescheiden en werkt zich uit de naad om de eindjes aan elkaar te knopen. Haar oudste zoon, Albert, komt net uit het ziekenhuis na een vijfde mislukte zelfmoordpoging en zoekt verwoed naar een draad in zijn leven. Dochter Armelle die dik tegen haar goesting in een snackbar werkt, is in verwachting. Raymond de vader van haar toekomstig kind, woont bij de familie in en raapt van de hele dag geen stro van d'aarde. Patrick, de jonste zoon, is het schoolvoorbeeld van de twaalf stielen en dertien ongelukken. Zijn verloofde Assia is van vreemde origine en kan op weinig begrip rekenen bij de anderen vanwege haaar afkomst. Meneer Pinchard, de buurman, werd door zijn vrouw in de steek gelaten en bleef achter met vijf kinderen. Hij koestert een nogal hoooplopende sympathie voor moeder en dochter...

Vanuit een eindeloze drang om te onstanppen aan de uitzichtloze armoede, wordt door het mannenvolk een nogal vreemd en stoutmoedig plan beraamd.

"Familieportret" is soms schrijnend en beklijvend, soms hilarisch.
"Familieportret" toont authentieke en herkenbare mensen.
Maar bovenal is "Familieportret" een heerlijke brok theater!

Een primeur voor de Corlneekring: er wordt gespeeld in het West-Vlaams. Omdat dit in dit stuk met deze personages voor zich spreekt. Het komt de kwaliteit van deze produtie ten goede. Dit stuk vraagt gewoon naar onze 'moedertaal'.


met: Willem Baert, Tine De Bondt, Brecht Dejonckheere, Katrien en Kris Vanderstichele, Pascal Vaneygen, Christophe Vanhecke

Met deze productie namen we deel aan het Gouden Meeuw Festival, een organisatie van OPENDOEK West-Vlaanderen.
De jury kwam tot volgend besluit:

"De Corneelkring is een sterke groep. Zij hebben heel wat talent in huis en zoeken steeds nieuwe uitdagingen. Daarbij investeren zij altijd maar verder in regisseurs. Met dit stuk leverde de groep een kwalitatief sterke prestatie. Een hoogtepunt in het Gouden Meeuw Festival. We zouden deze productie als 'Landjuweelwaardig' durven benoemen hoewel we daaromtrent geen inbreng hebben."