balk4

Navigeer door ons archief door gebruik te maken van de archiefknop (bovenaan links), gebruik de filter om snel een productie op te zoeken.

Yerma vraagt een toefeling

2017 02
Klik op affiche voor grotere weergave

Regie: Piet Lesage
Auteur: Dimitri Verhulst
Speeldata: 25-28 feb 2017 | 1-3-4-5 mrt 2017
Foto's: Filip Lanszweert


“Yerma vraagt een toefeling” vertelt het verhaal van Yerma, die dolgraag een kind wil. Haar man Jean wil dat echter principieel niet. Yerma ziet haar vriendinnen zwanger worden en wil dat kost wat kost ook. “Mag ik eens aan uw borsten voelen?” vraagt Yerma aan haar vriendin Kristien. Kristien is zwanger en Yerma niet. Toch wil ze een kind, steeds heftiger. Liefst met haar man, desnoods met een ander. De spanning stijgt, tot de gekte toeslaat...

De Spaanse dichter Federico Garcia Lorca schreef “Yerma” in 1934. Het hoofdpersonage Yerma wil koste wat kost een kind. Maar haar man werkt tegen. Lorca wou het oerinstinct dat vele vrouwen hebben, confronteren met het conservatieve dictatoriale Spanje van zijn tijd. Dimitri Verhulst zorgt voor een nakomeling met de bewerking “Yerma vraagt een toefeling”. Centraal staat de vraag “Wat doet een jonge vrijgevochten vrouw als haar diepste drang, een kind krijgen van haar man, haar ontzegd wordt?”

In deze volkse tragedie is het taalgebruik direct en soms pikant. Wrange emotionele momenten worden afgewisseld met luchtige tot soms hilarische passages. Een lach en een traan...


Met: Roos Bauden, Els Braet, Annelore Coffyn, Nele Coudron, Brecht Dejonckheere, Joke Demyttenaere, Karen Derycke, Roosje Goemaere, Mietje Havegheer, Ilse Hostyn, Chantal Kerrinckx, Linda Kesteloot, Kelly Merten, Thomas Storme, Ria Vandamme, Diedelinde Vanhooren, Katrien Vanspranghe en Marleen Verhack.

YouTube: Compilatie - Volledig voorstelling

Gouden Meeuw: Met "Yerma vraagt een toefeling” zijn we in de prijzen gevallen van het Gouden Meeuw Festival van Opendoek West-Vlaanderen. Brecht Dejonckheere kreeg een eervolle vermelding voor zijn vertolking van Jean. En Annelore Coffyn kreeg een Gouden Meeuw (de hoogste onderscheiding) voor de manier waarop zij Yerma gestalte gaf.