balk4

Navigeer door ons archief door gebruik te maken van de archiefknop (bovenaan links), gebruik de filter om snel een productie op te zoeken.

Kaatje is verdronken

2008 11

regie: Piet Lesage
auteur: Alex van Warmerdam


“De vergadering is geopend. We bespreken vandaag twee onderwerpen. Het eerste betreft de tuin, het tweede de hitsigheid van Ka.”

Met deze woorden begint Johannes Klein het gesprek met zijn vrouw Irma en dochter Ka. De man wil alle touwtjes in handen houden, een controlefreak. De tuin moet aangelegd omdat er zich anders vreemde mannen en vooral stoere havenjongens met een grote paal in hun broek tussen het struikgewas zouden kunnen ophouden om de hitsige Ka te bespringen. Dat is de grootste zorg van vader, die een erg tragikomisch figuur is.

Om deze situatie te voorkomen, moet er – dik tegen de zin van moeder Irma – een tuinman komen. De tuinman die Johannes aanneemt, heet Koppe en is een geheimzinnige vriend van vroeger. Irma vertrouwt hem niet, hij gedraagt zich vreemd en zijn gezicht komt haar vaag bekend voor.

De verhaallijn van ‘Kaatje is verdronken' is knotsgek en tegelijk diep tragisch. Het is allesbehalve een ‘whodunnit'. De personages zijn wat uitvergroot en komen in al hun tragiek erg komisch over. Ze worden boven het realisme uitgetild. Daardoor heeft de voorstelling iets wrangs in zich.

Ook zitten in het stuk een aantal songs verweven, die niet zomaar een muzikaal intermezzo zijn, maar het verhaal mee vertellen. Die worden gebracht door een popband van jonge meiden. En dan zijn er nog de kabouters, die ook even om het hoekje komen kijken. Zo krijgt de voorstelling een surrealistisch en soms ook een absurd tintje. En toch blijft alles zo herkenbaar alledaags.


met: José Billiau, Wouter Sinaeve, Greet Vanderstichele en Silke Verslype - Muziek: Laurien De Jaegher, Louise Dujardin, Anke en Silke Verslype