balk4

Navigeer door ons archief door gebruik te maken van de archiefknop (bovenaan links), gebruik de filter om snel een productie op te zoeken.

Och Mens!

2009 11

regie: Piet Lesage
auteur: Stany Crets


'Och Mens!' van acteur en auteur Stany Crets brengt het verhaal van Benoit Claessens, pater familias en een gevaarlijke seniele gek. Hij heeft al jaren geen contact meer met zijn kinderen Agnes, Cyril en Frieda (of is het Marc?), maar op een gure winteravond roept hij ze bij zich om zijn testament te bespreken. Enfin, ‘bespreken’ is niet echt letterlijk te nemen...

Zijn kinderen zijn evenzeer van de pot gerukt als Benoit zelf. Transseksueel Frieda is Marc geworden, maar kan zijn/haar vrouw zijn toch niet helemaal van zich af schudden. Cyril is homofiel, wat hem niet in dank wordt afgenomen. En Agnes, de aangenomen dochter, is blind. Bovendien blijkt dat ze ook niet van de drugs af kan blijven en dat ze veel weg heeft van een hoertje.

Drie geschifte kinderen dus, waar veel kosten aan zijn. Geen wonder dat de avond tamelijk turbulent verloopt. Temeer daar de kinderen door vader Benoit worden uitgedaagd. Van hun kant vertellen ze hem wat er allemaal is misgegaan tijdens hun leven als opgroeiende kinderen en welke rol hij daarbij heeft gespeeld. Benoit laat zich evenwel niet van zijn stuk brengen en vernedert de kinderen, spot met hen, daagt hen zelfs uit om hem neer te schieten.

Tot er uiteindelijk inderdaad een schot valt en er een moord wordt gepleegd. Wie loste het fatale schot? De zoektocht naar de moordenaar verloopt alles behalve gemakkelijk. Evenmin als het begraven van het lijk in de keihard bevroren grond in de tuin.

Op komisch brutale manier tasten de kinderen elkaar af, maar iedereen weet zijn onschuld staande te houden. Het onderling wantrouwen groeit.
Als dan ook nog de mysterieuze Veronica – zeg maar Vicky – opduikt, is het hek helemaal van de dam. Zij is de thuisverpleegster van Benoit, maar blijkt veel meer van de situatie af te weten, dan je aanvankelijk zou vermoeden.

Uiteindelijk blijft het niet bij die ene dode. Wie, wat, waar, waarom, wanneer, hoe...? Je komt het allemaal op heel subtiele en luchtige manier te weten. Och Mens!


met: Siska Desmet, Jan Steen, Ann Vanassche, Jos Vandemaele en Pascal Vaneygen