balk4

Navigeer door ons archief door gebruik te maken van de archiefknop (bovenaan links), gebruik de filter om snel een productie op te zoeken.

SoX - Benefietconcert Music For Life

Van puur natuur tot stevig gekruid

Affiche SoX
Logo YouTube
Logo De Warmste Week 2017

Datum: 18 nov 2017
Met: Maarten De SplenterInge SmedtsVanessa Salamon en Tim Coulembier.
Foto's: Filip Lanszweert

De volledige opbrengst van dit concert ging via Music For Life naar de ALS-liga.
Bekijk hier het filmpje.


SoX brengt folky/jazzy melodieën in een unieke combinatie van klassieke instrumenten, elektronische beats en soundscapes. Speciaal voor dit benefietconcert werd echter een bijzonder en gevarieerd programma samengesteld waarin de muzikanten en hun instrumenten telkens in een andere muzikale context worden geplaatst.

De vier muzikanten van SoX spelen samen minstens acht instrumenten waarvan de combinatie niet bepaald voor de hand liggend is: saxen, viool, doedelzak, fluiten, hoorn, gitaren. Daarnaast nodigen ze voor deze gelegenheid nog een gastmuzikant uit op vibrafoon, marimba en cajon en zelfs een hiphopdanseres.

Maarten De Splenter, Inge Smedts, Vanessa Salamon en Tim Coulembier laten je eerst kennis maken met “historische muziek”. Deze eenvoudige melodieën en harmonieën zijn makkelijk 400 jaar oud en liggen aan de basis van wat later de klassieke muziek zou worden. Puur natuur dus, want van enige opsmuk qua harmonie of speciaal instrumentarium is (nog) geen sprake. Dit is de muziek van lang vóór Bach en Mozart en ze ontstond vanuit volkse melodieën, vaak éénstemmig, waar later meerdere stemmen aan werden toegevoegd.

Samen met gastmuzikant Nico Schoeters en hiphopdanseres Yipoon Chiem, maakt Inge een grote sprong vooruit in de tijd. Voor haar recente project Cocktail Maison schreven enkele Vlaamse componisten nieuw werk voor fluiten en vibrafoon of marimba. Om de emoties in de muziek kracht bij te zetten, nodigden ze danseres Yipoon uit. De hedendaagse harmonieën en ritmes zorgen voor auditieve specerijen.

Om alles nog meer op smaak te brengen, voegt SoX nu heel wat - niet altijd voor de hand liggende - instrumenten toe en gaan ze de populaire toer op. Folk, pop, rock en jazz zorgen voor een uitbundiger sfeer en de frisse harmonieën zorgen voor nieuwe klanken.

Als een ware smaakexplosie zorgen drums, beats, akkoorden, percussie, special effects of soundscapes tenslotte voor de kers op de taart met een bijzonder geluid en een unieke mix van hedendaagse techniek en klassieke instrumenten.